Usko grlo je usko - otkloni smetnje i uštedi vrijeme i novac

Kako otkriti usko grlo?

Smetnja koja uzrokuje najviše štete u svakodnevnom životu/poslovanju je tzv. Usko grlo.

Usko grlo prikazuje najmanji kapacitet proizvodnje/najmanje učinkovit proces i time  uzrokuje zastoje u proizvodnji/poslovnim procesima. Otkriva se pomoću raznih alata i treba se što prije i učinkovitije ukloniti jer troši nepotrebno vrijeme, radnu snagu i novac.

Načini kako ih ukloniti, smanjiti, zaobići:
 1. Odaberemo proces
2. Popis stvari kako radimo
3. Vremensko trajanje
4.  Novčani gubitak/ Što bi u to vrijeme mogli uštedjeti ili  nešto drugo napraviti
5. Alternativa/preraspodjela/izostajanje
6. Stvaramo novi proces
7. Dijagram toka je najčešći alat za prikazivanje uskih grla u proizvodnji

Ovaj put ću vam pokazati jednostavan modificiran način da uklonite uska grla u svakodnevnom životu na primjeru Dore i njezine cvjećarne „Svibanjski pupoljci“

Usko grlo je neprijatelj “Svibanjskih pupoljaka“

Kolegica Dora je nakon godine dana poslovanja svoje cvjećarne „Svibanjski pupoljci“ odlučila napraviti analizu poslovanja i uvidjela smetnje te joj je trebala mala motivacija ekonomskim rječnikom.

Dora je ponudila ciljanim časopisima svoje stručno znanje za besplatne članke o savjetima i idejama aranžiranja cvijeća i uređivanja kuća  kako bi  promovirala svoju cvjećarnu „Svibanjski pupoljci“ i tako došla do ciljne skupine i većeg profita.

Razgovorom smo prošle kroz njen radni dan:
  1. Podijelili procese na glavne i sporedne procese (slika 1.)
  2.  Sporednim smo dodijelili kriterije (slika 2.) .(kriteriji su bili - ne donosi prihod, oduzima vrijeme i novac). Onaj proces s najmanjim brojem bodova smo pobliže razmotrili i ustanovili usko grlo koje treba eliminirati ili napraviti preinake.*
  3. Uz svako kriterij smo dodijelili broj bodova od 1 – 5 ( 1 – oduzima vrijeme/ ne donosi prihod; 5- ne oduzima vrijeme/donosi prihod)
        Slika 1. Podjela procesa na glavne i sporedne





 Slika 2. Analiza sporednih procesa i otkrivanje uskih grla

Rezultat analize

1.Vođenje društvenih mreža joj ne oduzima puno vremena  i svaki feedback je dobro došao.

2. Najviše vremena i novca joj oduzima pisanje članaka
Nakon godinu dana pisanja uvidjele sam da joj  proces pisanja članaka nije isplativo, tj. nije ostvarila nove kupce, a to joj je oduzimalo puno vremena, novaca i truda. Morala je kupiti materijal, slikati i urediti slike, napisati članak i ako uredništvo ne bi bilo zadovoljno prilagoditi ili promijeniti.
Naknadno im je poslala upit, kojim ih je obavijestila da odustaje od suradnje, osim u slučaju određenog honorara ili pribavljanja klijenata.
Odgovor koji je dobila može se svesti na 3 riječi, iako su koristili Say it righ but polite: Nisu bili zainteresirani.

3.Sastavljanje ponude i ideja za pojedine svadbe/manifestacije/urede/slavlja joj oduzima dosta vremena. Kako je vrijeme novac, odlučili smo napraviti preinake.
Prijedlog je da svako sastavljanje ponude naplaćuje, u slučaju prihvaćanja ponude cijena sastavljanja prijedloga će se odbiti, tj. neće se naplatiti.

*Ovaj put se nisu koristili alati za otkrivanje uskog grla već najbrža i najjednostavnija podjela tijekom razgovora koju možete vidjeti na slikama 1. i 2. i tako najlakše koristiti.

Ovu metodu možete koristiti u svakodnevnim poslovima i aktivnosti i koristiti je kako bi uklonili smetnje i uštedjeli vrijeme i novac.



Primjedbe